Magunkról
 
 
 

 
Egyedülálló jellemzők
 
 

A StatSoft, Inc. története


Az amerikai StatSoft, Inc. céget 1984-ben alapították egyetemek és tudományos kutatóintézetek közreműködésével. Céljuk az adatelemzés területén mutatkozó programhiány megszüntetése volt.

Az 1985-ben megjelenő termékeik alapstatisztikák, grafikonok elkészítésére, adatszerkesztési feladatok ellátására szánt igényesen kivitelezett, kis hardverigényű szoftverek gyűjteményei voltak.

1986-ban jelent meg a CSS (Complete Statistical System - Teljes statisztikai rendszer) nevű program, mely az üzleti, tudományos és mérnöki statisztikai eljárások széles körét ölelte fel.

1987-88 folyamán a termékek tudása és alkalmazhatósági területe egyedülálló gyorsasággal és igényességgel bővült, a vállalat pedig szervezeti növekedésében, tagozódásában követte ezt a fejlődést.

Ennek hatásaként 1988 és 1990 között ugrásszerű emelkedés jelentkezett az eladási statisztikákban, nagymértékben nőtt mind a termék, mind a vállalat népszerűsége (visszajelzések), és megindult a külföldi (elsőként az európai) StatSoft irodák kiépítése is.

1991-ben jelent meg a Statistica első, DOS alatt futó változata, ezt követte 1992-ben a Macintosh-ra, 1993-ban pedig a Windows-ra készült verzió világpiaci megjelenése. Az egyedülálló pontosság, gyorsaság és megbízhatóság; az adatok és grafikonjaik összehangoltsága, a rendkívül széles körű alkalmazhatóság, a több száz elemző és ábrázoló eszköz, s általánosan a program rendkívül magas szakmai és számítástechnikai színvonala világszerte látványos sikert aratott, s arat a mai napig is. A Statistica a műveletek végrehajtásának olyan magas színvonalát, s a legkülönbözőbb feladatok elvégzésének olyan tág lehetőségeit nyújtja, hogy a program az első verziójának kibocsátása óta a mai napig mindig a legjobb értékelést kapta minden független összehasonlító vizsgálatban, amelyben minősítették. A szoftveripar egész történetében nagyon kevés termék ért el ilyen sikert. Az 1993 óta megjelenő újabb és újabb kiadásokban egyre szélesítik a program tudását, könnyítik kezelését, látványosabbá teszik az adatábrázolást, finomítják az adatkezelési, -hozzáférési, -elemzési és megjelenítési lehetőségeket.

1995 és 1998 között a hangsúly a vállalati szintű adatfeldolgozásra és adatelemzésre tevődött át. Elkészült az "enterprise-wide" (vállalati szintű) termékcsalád első két tagja: az általános gazdasági-üzleti célú SENS és az ipari (termelési, gyártástechnológiai, minőségellenőrzési, folyamatszabályozási) célú SEWSS.

1999 további fejlődést hozott: a program új algoritmusokkal, módszerekkel és modulokkal bővült. A Statistica termékcsalád az egyik legrugalmasabban méretezhető szoftver lett: a PC-s felhasználóktól a multinacionális óriáscégek komplex rendszereiig minden igényt kielégített.

2000-ben az integráció, nyitottság, rendszerfüggetlenség és "rendszerhez kapcsolhatóság" további bővítése mellett a tudásfeltárás, tudás-management, az értéknövelő, sőt értékteremtő információszolgáltatás eszközeinek (adatbányászat, feltáró adatelemzés, mesterséges intelligencia alapú megoldások) további fejlesztése állt a középpontban.

2001 áprilisában megjelent a forradalmian új Statistica 6 termékcsalád. A minden korábbi verzióváltásnál nagyobb arányú fejlesztés eredményeként megszületett új szoftvercsalád a hasonló termékek piacán egyedülálló módon a legfrissebb, legfejlettebb szoftvertechnológiákat alkalmazta és a COM architektúrára épült. Számtalan új lehetőségével, a korábbi korlátok megszűntetésével, több szintű konfigurálhatóságával új távlatokat nyitott a felhasználók előtt.

2002-2003: Az információ-alapú, dinamikusan növekedő vállalatok változó igényeit szem előtt tartva a StatSoft még magasabb szintre fejlesztette "enterprise-wide" termékcsaládját. Kiemelt céljuk volt a legújabb szoftvertechnológiák alkalmazása, az elosztott feldolgozás továbbfejlesztése, a web-alapú rendszerek széles körű alkalmazásának elősegítése. Jellemző, hogy a cég bevételeinek több mint 30%-át kutatásra és fejlesztésre fordítja. Ennek eredményeként termékeik, megoldásaik és integrációs szolgáltatásaik egyedülállóan széles kínálatával állhatnak megrendelőik rendelkezésére.

2004 augusztusában megjelent a számos új tulajdonsággal kiegészült Statistica 7 termékcsalád.

2007: A Statistica 8 megjelenésekor több új taggal bővült a termékcsalád: Monitoring and Alerting Server, PI Connector, Enterprise Compliance, Automated Neural Networks és Data Miner Recipies.

2009: A Statistica 9 megjelenésétől a programcsalád a 32 és 64 bites Windows platformot is támogatja.

2012-ben a StatSoft bejelentette, hogy ingyenes Statistica Enterprise vállalati analitikai szoftverrel segíti a válsággal küzdő spanyol, portugál és görög vállalkozásokat.

2014 március 24-én a StatSoft céget megvásárolta a Dell, a StatSoft és termékei a Dell Software része lett.

2015 szeptember: a Statistica 13 megújult kezelőfelülettel, fontos új és továbbfejlesztett régi funkciókkal, megnövelt teljesítménnyel minden eddiginél hatékonyabban segíti a felhasználók munkáját.

2016 február: A Dell Statistica program a Gartner "Advanced Analytics Platform" mágikus négyzetében a "piacvezető" kategóriába került.

2016 június 20-án a Dell eladta a Dell Software részleget, és ennek részeként a StatSoftot a Francisco Partners and Elliott Management cégnek.

2016 novemberétől a StatSoft - a korábbi Dell Software csoport tagjaival együtt - az újra önálló Quest cég részeként, Statistica néven folytatta működését.

2017 májusában a TIBCO Software bejelentette, hogy megvásárolja a Statistica programot fejlesztő Statistica céget.

A Statistica termékcsaládnak napjainkban több mint 1 000 000 felhasználója van.

© Copyright 2022 StatSoft Hungary